Life-ID
DNA-Identificatie en Verwantschapsanalyse
Life-ID mini-logo

De DNA-Vaderschapstest

 

De DNA-vaderschapstest is een analyse die zekerheid geeft over het biologisch vaderschap. De test stelt vast of de geteste man ook effectief de biologische vader (verwekker) is van het kind dat aan de test deelneemt. Er zijn gewoonlijk twee deelnemers: het kind en de vermoedelijke vader. Ook de moeder kan deelnemen, wat de zekerheid op een positief resultaat verhoogt (bv. van 99,99% naar 99,9999%). De zekerheid op een negatief resultaat is bijna altijd 100%.

Wanneer de man die getest wordt als mogelijke vader, voor elke genetische merker het vaderlijke kenmerk van het kind draagt, dan wordt het vaderschap bevestigd, en is het besluit positief. De zekerheid op dat besluit wordt weergegeven als een percentageDeze zekerheid wordt afgeleid uit de zgn PI (paternity index), de verhouding van likelihoods (waarschijnlijkheid van de metingen gegeven iedere hypothese), dat het gewicht weergeeft van de genetische data in het voordeel van de hypothese van vaderschap, ten opzichte van de hypothese van niet-verwantschap. Wanneer de geteste man anderzijds het vaderlijke kenmerk van het kind niet draagt, en dat wordt op meerdere merkers bevestigd, dan is het besluit negatief, en kan de geteste man niet de biologische vader zijn.

De vaderschapstest kan aangevraagd worden op 3 manieren.

Voorbeeld: Vaderschapstest (mbv DNA van vermoedelijke vader en kind) met 2 hypothesen:
De geteste man is de biologische vader Een niet-verwante, niet-geteste man is de vader

Andere of bijkomende hypothesen zijn mogelijk, bv. met deelname van de moeder.
 

Moederschap

Hoewel in de meeste gevallen geweten is wie de biologische moeder is, komen situaties voor (bv. bij hereniging na adoptie...) waar dat minder zeker is.

Een moederschapstest met bewezen identiteiten van de testpersonen is onder meer ook nuttig voor per­sonen die aan de dienst vreemdelingenzaken willen bewijzen dat zij een ingezetene als kind of moeder hebben.

De moederschapstest is equivalent aan de vaderschapstest, en ook de prijs is dus gelijk.

Gratis Staalnamekit aanvragen
 

Voor andere testvarianten
(o.m. zonder vader --maar met diens ouders-- of "zelfde vader", met de moeder en 2 of meer kinderen),
zie ook de productenblz.

Deze site gebruikt cookies voor zijn interne werking en voor beperkte trafiekanalyse. Door verder te gaan aanvaardt u onze privacy-voorzorgen.
 
Meer InfoGa verder